Gå direkt till sidans innehåll

Avhopparsatsning får kritik: ”Kaffepengar”

Regeringen har skjutit till 72,5 miljoner kronor extra till kommunernas avhopparverksamhet för gängkriminella. 

Men summan är ”kaffepengar i sammanhanget”, enligt Gunnar Appelgren, kommissarie och gängexpert, med mångårig erfarenhet av arbete med gängkriminella. 

Tillskottet räcker till att hjälpa var fjärde avhoppare, enligt Ekots granskning. 

Rikspolischefen Petra Lundh: ”Vi har gjort stora framgångar i kampen mot de gängkriminella”
Poliskommissarien och gängexperten Gunnar Appelgren tycker att de statliga anslagen är för små.
Foto: OLLE SPORRONG
Regeringen har skjutit till 72,5 miljoner kronor extra till kommunernas avhopparverksamhet.
Foto: Magnus Lejhall/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill att fler gängkriminella ska lämna kriminaliteten bakom sig. Förra året satsades 72,5 miljoner kronor på att stärka kommunernas arbete med gängkriminella som vill hoppa av. 

Och intresset från kommunerna var stort och allt fler sökte de statliga bidragen. Men pengarna tog slut och räckte bara till att hjälpa var fjärde avhoppare, visar Ekots granskning. Drygt 160 av de över 650 personer som var i kontakt med polisen fick kommunerna stöd för.

En kriminell karriär: 100 miljoner kronor

Poliskommissarien och gängexperten Gunnar Appelgren tycker att de statliga anslagen är för små – i relation till vad gängkriminella kostar samhället.

– En 40-årig kriminell karriär kostar ungefär 100 miljoner. Och ett kriminellt gäng på ett 20-tal personer är en halv miljard kronor i samhällskostnader. Då inser man att det här är kaffepengar i förhållande, säger han till Ekot. 

Han menar att det från samhällets sida måste finnas en ”hederlighet”: När trycket mot de kriminella nätverken ökar måste också möjligheten att lämna öka. 

– Nationellt ökar vi trycket mot kriminella grupperingar. Då måste vi också ha koll på pysventilen, att man ska kunna lämna sitt kriminella liv och sina kriminella värderingar och komma in i olika former av avhopparprogram.